Lian Verwijmeren en Mark Pennings zijn sinds enkele maanden werkzaam als geestelijk verzorgers bij Pergamijn. De ene is een oude bekende (Lian werkte jaren geleden als begeleider in Echt), de ander is nog ‘vers’ in het vak. Samen gaan ze er helemaal voor en vullen ze deze duobaan met veel enthousiasme in.
Welke bijdrage kan een geestelijk verzorger anno 2024 leveren aan de zorg en begeleiding?
Lian: “Dat is een goeie vraag want de invulling van geestelijke verzorging nu is erg veranderd ten opzichte van vroeger. Een organisatie zoals Pergamijn heeft haar wortels in het katholieke geloof en van daaruit werd de rol vormgegeven. De moderne geestelijke verzorging focust zich meer op de ontmoeting met de cliënt, en als geestelijke verzorgers sluiten wij zoveel mogelijk aan op de levensbeschouwing van de cliënt, welke dat dan ook is.
Mark: “Onze eigen levensbeschouwing doet er ook niet toe. We gaan in de eerste plaats uit van de vraag, wens of behoefte die leeft.”
Dus jullie werken vooral op vraag? Of is er ook een vast aanbod, vieringen bijvoorbeeld?
Lian: “Vieringen doen we nog wel, maar minder dan voorheen en anders ingevuld. Onze voorganger Axel was begonnen met themavieringen rond universele zingevingsthema’s zoals troost of hoop. Dit aanbod willen we graag blijven doen, drie of vier keer per jaar. Zo houden we wel nog genoeg tijd over voor de vragen die op ons afkomen.”
Mark: “We vinden het nog lastig om al verder na te denken over een aanbod. Je moet een organisatie en vooral de cliënten toch eerst beter leren kennen. Je voelsprieten uitsteken en uitzoeken wat de behoefte is. Niet zomaar wat gaan doen.”
Welke vragen leven er zoal?
Lian: “We merken dat rouw en verlies belangrijke triggers zijn. Dit mag je heel breed interpreteren: niet enkel sterven. Rouw kan ook gaan om het verlies van gezondheid en mogelijkheden van jezelf of van een dierbare, bijvoorbeeld. Je kunt niet meer wat je kon en dat betekent onvermijdelijk afscheid nemen van wat was. Wij kunnen de cliënt, diens omgeving en begeleiding helpen om ruimte te maken voor de emoties.”
Mark: “Dat klopt, momenteel zien we veel vragen rondom rouw en verlies, maar zingeving is veel breder dan rouw en verlies. Het leven is erg complex, en dat betekent dat levensvragen eigenlijk ook alle kanten op kunnen. Waar sta jij voor op? Wat is voor jou belangrijk? Het hoeft niet altijd over rouw en verlies te gaan.”
Over die vragen gesproken: stel een cliënt, diens omgeving of begeleiders zitten met een vraag of behoefte. Hoe komt die vraag bij jullie?
Lian: “Dat gaat bijvoorbeeld via de gedragsdeskundigen of begeleiders die ons een signaal geven wanneer ze merken dat een cliënt en/of diens omgeving met vragen zit.”
Mark: “ Anders dan vroeger hebben wij nu geen vaste stek meer.
Maar natuurlijk zijn we ook per e-mail of telefonisch te bereiken. Zo proberen we klaar te staan voor teams en collega’s.
Veel succes bij Pergamijn Lian en Mark!