Zoektocht naar een vrijwilliger: Marion vertelt over haar ervaring als vrijwilliger.
Zoektocht naar een vrijwilliger: Marion, ambulant medewerker en vrijwilliger, vertelt over haar ervaring als vrijwilliger.
Eerder deelden wij de verhalen van Leroy en Savannah, twee cliënten die nog op zoek zijn naar een vrijwilliger. Dit keer neemt Marion ons mee in haar verhaal als vrijwilliger.
Al 20 jaar medewerker bij Pergamijn
Marion is al 20 jaar een trouwe medewerker van Pergamijn. Ze komt oorspronkelijk uit Dordrecht, waar ze ambulant werkte. Momenteel woont Marion al 20 jaar in het zuiden. Sinds november 2022 is ze, naast medewerker, ook officieel vrijwilliger bij Pergamijn.
‘Ik werk momenteel bij Pergamijn aan huis. Toen ik 20 jaar geleden begon bij Pergamijn, heb ik een tijdje op de woning Watersley 11 en in Echt gebouw 5 gewerkt. De vraag naar ambulante medewerkers was op dat moment heel klein. Toen ik de mogelijkheid kreeg om ambulant te werken, heb ik dat gelijk gedaan. In het begin viel ik vooral in voor medewerkers, maar na een tijdje kreeg ik vaste cliënten. Dit resulteerde erin dat ik met een aantal cliënten een goede band opbouwde.
Sinds november 2022 ben ik officieel vrijwilliger van een cliënt die verhuisde van zelfstandig wonen met ambulante begeleiding naar een interne woning. Ik dacht eerst dat je als medewerker van Pergamijn geen vrijwilliger kon worden. Toch is dit mogelijk wanneer je op een andere woning of binnen een ander onderdeel van de organisatie werkt dan waar de cliënt woont.'
Bellen en appen doe ik dagelijks, samen een boodschap doen doe ik wekelijks
Marion heeft veel contact met de cliënt. Naast dat de wekelijkse boodschappen samen gedaan worden, belt ze dagelijks met de cliënt.
‘Ik bel de cliënt meestal een paar keer per dag, dit doe ik omdat ze het contact erg mist. Bij mij kan ze tijdens de telefoongesprekken al haar verhalen kwijt. Ook doen we samen boodschappen en gaan we samen winkelen. Dat deden we ook al toen ze nog ambulante begeleiding had. Daarnaast loop ik regelmatig bij haar binnen en drinken we samen gezellig een kopje thee.’
Het bieden van een luisterend oor en een gesprekspartner
Het kunnen voeren van een goed gesprek is voor veel mensen iets wat vanzelfsprekend is. Helaas is dit niet voor iedereen zo. Door de inzet van Marion biedt zij de cliënt niet alleen een luisterend oor, maar ook een echte gesprekspartner.
‘Ik had al vanaf het begin goed contact met de cliënt. Dit contact heb ik onderhouden om de cliënt een luisterend oor en een gesprekspartner te bieden. De cliënt kan dus haar ei kwijt bij mij, wat haar zichtbaar helpt. Dit motiveert mij om, naast medewerker, ook vrijwilliger te zijn.’
Vrolijke momenten creëren in de moeilijkere periodes
Iedereen heeft zo zijn moeilijke momenten. Voor sommige personen komen deze momenten wat vaker voor dan voor anderen. Marion probeert er tijdens de moeilijke momenten te zijn voor de cliënt.
‘Als ik zie dat de cliënt vrolijk is, geeft mij dat een goed gevoel. Als vrijwilliger ben je er gewoon voor iemand, dat vind ik mooi. Zeker in de moeilijkere periodes is het fijn om die persoon te kunnen ondersteunen op de manier die zij prettig vindt.’
Mijn rol als medewerker en vrijwilliger combineren
Vrijwilligerswerk combineren met haar baan is voor Marion zeker haalbaar. Wel is een goede planning van groot belang.
‘Het is vooral belangrijk om goed te blijven plannen en duidelijk je grenzen aan te geven. Wanneer ik een goede planning maak, lukt het mij makkelijk om vrijwilligerswerk te doen naast mijn werk. Het telefonische contact heb ik dagelijks wanneer ik van het werk naar huis rijd of andersom.’
Wil jij net als Marion iets betekenen voor de medemens? Neem dan contact op met Joyce Quadtflieg en Laurie Geenen via vrijwilligerswerk@pergamijn.org. Je kunt ook vrijwilliger worden als je geen medewerker bent van Pergamijn.
Benieuwd naar de verhalen van cliënten die nog een vrijwilliger zoeken? Lees dan hier de verhalen van Leroy en Savannah.